ceturtdiena, 2017. gada 5. janvāris

Mūžībā devusies Austra Pumpure

2017.gada 3.janvārī, 88 gadu vecumā mūžības slieksnim pārkāpusi
leģendārā dziesminiece Austra Pumpure.                  


Šajā saulē nodzīvots brīnišķīgi piepildīts un garš mūžs.
Dziesminiece, aktrise, Goda liepājniece un Trīssvaigžņu ordeņa kavaliere, folkloras kopas "Atštaukas" dalībniece Austra Pumpure dzimusi 1928. gada 26. novembrī Kalnišķos. Visu savu mūžu viņa veltījusi mūzikai, mācot dziedāšanas mākslu un ģitāras spēli ne vienai vien jauniešu paaudzei jeb tā sauktajiem austrasbērniem
"Un bezgalīgi Austra mīlēja dziesmu – gan latviešu tautasdziesmas, gan ziņģes, gan Imanta Kalniņa, gan dziesminieku pašsacerētās dziesmas. Mīlēja dzeju, par ko nereti teica: "Nesaprotami, bet skaisti" - pati būdama visdziļākā dziesmu vārdu satura izpratēja. Mīlēja labsirdīgu un mīļu humoru. Mīlēja cilvēkus – savus klausītājus, un to mācīja darīt arī saviem audzēkņiem, Austrasbērniem. Vai viņa mācīja spēlēt ģitāru? Arī. Viņa mācīja klausīties un sadzirdēt, lai varētu dziedāt. Caur dziesmu Austra mācīja īstu, patiesu un nesavtīgu mīlestību. Pasaules uztveri ar mīlestības acīm," tā Austrasbērnu vārdā teic Inese Sērdiene.
"Dziļi izjuzdama savu tautu un piederību Latvijai, viņa bija viena no tām, kas modināja. Kad to nevarēja darīt atklāti, darīja to, ieklausoties savā sievietes viedajā dvēselē. Un koncerti notika pārpildītās zālēs – no 1975. gada, kad notika pirmais koncerts, līdz pat 2016. gada nogalei. Lai arī pati dziesmas nesacerēja, viņa iedvesmojusi radīt mūziku un dzeju neskaitāmi daudz ļaudīm, tādējādi Latvijā radot un attīstot unikālu dziesminieku kustību."
Lūgts "dziesminieku ciltsmāti" raksturot pēc koncerta "Austrasdienās" 2016.gadā, mūziķis Arnis Miltiņš sacīja: "Unikāla dvēsele un personība, ar ļoti labu humora izjūtu. Uz Austru skatoties, es redzu to, kā Dievs mīl cilvēkus. Tad, kad viņa ar saviem bērniem dzied, manuprāt, tā ir programmēšana šī vārda vislabākajā nozīmē, jo tā cilvēkus padara tīrus un laimīgus."

Atvadīsimies no Austras Pumpures sestdien, 7. janvārī, plkst. 13.00 Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē
lai, pateicoties par viņas esamību ar mums, gaiši pavadītu dvēselīti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.